
H1 Statistische begrippen
1 Wat is statistiek?
Bij het begin van het schooljaar wil de directie van de school informatie inwinnen over elke leerling in verband met het vervoermiddel dat ze naar school gebruiken.
De administratie van de school verzamelt de gegevens en verwerkt ze tot tabellen en diagrammen. Hierop kunnen we informatie aflezen, zoals het aantal leerlingen dat met de fiets naar school komt.
De directie van de school analyseert de gegevens en formuleert conclusies zo dat de nodige maatregelen kunnen genomen worden om het schooljaar vlot te laten verlopen, zoals bijvoorbeeld het installeren van bijkomende fietsenrekken.
Statistiek is de wetenschap die beschrijft hoe we gegevens kunnen verzamelen, verwerken en analyseren.
Bij opiniepeilingen en marktonderzoek kunnen we met een enquête gegevens verzamelen. Deze gegevens maken het mogelijk antwoord te kennen op kwalitatieve vragen zoals wie wordt de sportman van het jaar?
Bij kwaliteitscontroles en wetenschappelijk onderzoek worden nodige gegevens verzameld door metingen, tellingen, proeven, etc. Op deze wijze bekomen we een antwoord op vragen zoals 'Wat is het gemiddelde levensduur van een bepaald soort lamp?'.
2 Statistische begrippen
Meestal is het onmogelijk om alle personen of objecten (= populatie) te onderzoeken. In dit geval beperken we ons tot een deel (= steekproef) van de te onderzoeken verzameling.
Populatie
De populatie is een verzameling personen of objecten waarvan men een bepaalde eigenschap wil bestuderen. (Bijvoorbeeld alle inwoners van België die inkopen doen in een supermarkt)
Kwantitatieve eigenschappen
Eigenschappen die je gaat meten waarmee je kunt rekenen. Bijvoorbeeld de afstand, het aantal, de temperatuur, etc. De bekomen gegevens noemt men waarnemingsgetallen.
Steekproef
Een deel van de populatie waarbij men de eigenschap bestudeert, noemt men een steekproef. Een steekproef is representatief als alle deelgroepen van de populatie in de juiste verhouding opgenomen zijn. (Bijvoorbeeld 100 random inwoners van de 10 provincies)
Kwalitatieve eigenschappen
Eigenschappen waarbij de bekomen gegevens geen getallen zijn waarmee je kunt rekenen. Bijvoorbeeld verjaardagen, gsm-nummer, klantennummer bij een supermarkt, etc. De bekomen gegevens noemt men waarnemingen.